جدا شدن سنگ از نما خطرات زیادی را برای افراد رهگذر و ساکن در یک ساختمان تجاری و یا مسکونی به دنبال دارد. پیدا کردن دلایل جدا شدن سنگ نما و رفع عوامل مخرب در مقاومت سنگ نما و همین طور رعایت اصول نصب و نگهداری سنگ نمای ساختمان از موارد تاثیر گذار در جلوگیری از افتادن سنگ نما است.
سنگهایی بیشتر از نمای ساختمان سقوط میکنند که بصورت برجسته روی نما با چسب چسبانده شدهاند. این سنگها بیشتر به صورت سنگهای باریک و کوچک برای زیبایی نما تعبیه و طراحی میشوند.
از جمله این سنگها دندان موشیها و سینه کفتریها و قاب و ستونهای عمودی یک نما میباشد.
بهتر است سنگهای کوچک روی نما را یا پیچ کرد و یا اگر قابل پیچ شدن نیستند از روی نما حذف و برداشته شوند.
یکی از مهمترین مواردی که باعث ترک خوردن سنگهای نما در سنگ کاری نمای ساختمان میشود. اینکه در هنگام درست کردن ملات سیمان به سرعت آب خود را از دست داده و خشک شده است. ملات سیمان باید به مرور زمان رطوبت خود را از دست بدهد تا تمام ملات یک دست و هماهنگ شود.
اما اگر باد، دمای هوا و … باعث زودتر خشک شدن آن شوند موجب میشود تا لایههای زیرین از لایه های رویی جدا شود. به منظور جلوگیری از این وضعیت باید لایه رویی ملات را به وسیله آب پاشی مرطوب نگه داشت.
علت ایجاد درزهای انقباضی این است تا سیمان کاهش حجم پیدا کند و دچار ترکهای نامنظم بر روی سطح کار نشود. در سطوحی که متراژ و وسعت آنها زیاد است باید در هر 5 متر درزی به اندازه 5 سانتی متر ایجاد شود.
شاید برای شما این تصور به وجود بیاید که این درز موجب شکاف و افزایش ترک بین سنگها خواهد شد. اما در صورتی که این درزها با چسبهای مخصوص و چسبهای پلی اورتان پر شود، این مشکل به وجود نخواهد آمد.
انجام این روش یکی از روشهای پیشگیری از بروز ترک در نمای ساختمان محسوب میشود.
یکی اصلیترین مواد برای ساخت ملات آب است. اگر در میزان آب مصرفی دقت لازم را نداشته باشید موجب خواهید شد که ملات دچار ترک خوردگی و از بین رفتن مقاومت شود.
به طور مثال اگر آب مصرفی در ملات بیشتر از حد نرمال باشد موجب میشود تا ملات به سرعت رطوبت خود را از دست بدهد و مقاومت خود را به شدت از دست خواهد داد.
در صورتی که آب مصرفی کمتر از حد نرمال باشد نیز باعث به وجود آمدن مشکلات عدیدهای خواهد شد.
یکی دیگر از ترکیبات ملات در ساخت نمای ساختمان خاک است. متاسفانه برخی از نماکاران غیر حرفهای به جای خاک از ماسه خاکی استفاده میکنند. ماسه خاکی به شدت بر کیفیت و چسبندگی ملات تاثیر میگذارد و مقاومت آن را به حد چشمگیری کاهش میدهد.
استفاده از این نوع ماسهها موجب میشود تا فقط اولین لایه بر روی سطح بچسبد. یک روش جالب برای افزایش چسبندگی ملات وجود دارد و آن هم استفاده از چسب بتن در ملات به جای خاک و ماسه خاکی است.
واقعیت این است که ملات سیمان بر روی برخی از سطوح چسبندگی پایینی دارد. اگر بر روی سطوحی مانند فلز و پلاستیک از آن استفاده کنید، نتیجه کار رضایت بخش نخواهد بود.
به همین دلیل نماکاران حرفهای برای جلوگیری از ترک خوردن سنگ نما اقدام به پوشاندن مناطق فلزی نما با رابیتس میکنند. این کار میتواند موجب چسبندگی ملات سیمان بر روی منطقه فلزی شود.
برخی از ساختمانها به دلیل عدم رعایت نکات مهم در پیریزی و فندانسیون دچار نشست میشوند. تمام افراد حرفهای ساخت و ساز این نکته را میدانند که ساختمان قبل از ساخت باید بر روی خاک مستحکم شود تا به مرور زمان دچار نشست نشود. نشست ساختمان علاوه بر ترک خوردن سنگ نما موجب خطراتی مانند ریزش سنگها نیز خواهد شد.
سنگهایی مانند گرانیت که وزن بسیار بالایی دارند از خطرناکترین سنگها در هنگام ریزش محسوب میشود که باعث به وجود آمدن آسیبهای جانی و مالی برای ساکنین خواهد شد.
اغلب مجریهای نما در طول سالها فعالیت دارای تجربه و تخصص شدهاند و میتوان با خیال راحت کار را به آنها سپرد. اما مجریان غیر حرفهای و کم تجربه موجب میشوند تا نمای ساختمان شما بر طبق اصول انجام نشود.
این مساله از مهمترین عوامل در ترک خوردن سنگ نما به شمار میرود. زیرا این گونه از مجریان برای افزایش سرعت کار اقدام به انجام روشهایی مانند موارد بالا میکنند.
انتخاب سنگ نامناسب برای نمای ساختمان از دیگر مواردی است که علت جدا شدن سنگ نمای ساختمان را به خود اختصاص میدهد.
استفاده از سنگ مرمر به این دلیل که که بر اثر سرما و گرما و نم باران و شرایط جوی دیگر بازتر شده و خود را از بستر ملات سیمان جدا کرده و به زمین میافتد یکی از این انتخابهای اشتباه برای نمای ساختمان است.
توجه به آب و هوای محیط زندگی در انتخاب سنگ نمای ساختمان تاثیر دارد. مثلا سنگهای آهکی در مناطقی که بارندگی زیاد بوده و گاز کربنیک موجود در فضا بیش از اندازه باشد. برای نمای خارجی ساختمانها چندان مناسب نمیباشد.
در این قسمت چندین راهکار برای جلوگیری از افتادن سنگ نمای ساختمان ارائه میشود:
با انتخاب انواع سنگهای مناسب برای نمای ساختمان مثل سنگهای آنتیک، سنگهای تراورتن، سنگهای رومی، استفاده از آجرنما و در نهایت سنگهای ابزارخورده و ... میتوانید اولین گام را در جلوگیری از ریزش سنگ نمای ساختمان بردارید.
هر کدام از این سنگ نماها روشهای مقاومت سازی مخصوص به خود را دارند که با به کارگیری افراد متخصص برای نصب آنها میتوان این موارد را رعایت کرد.
از نکات مهمی که در علت جدا شدن سنگ نما تاثیر دارد، استفاده از نخاله و مواد نامرغوب برای پر کردن فضای دوغاب پشت سنگ نما است. توجه به استفاده از ماسه شسته شده در دوغاب پشت سنگ بسیار مهم است. به هیچ عنوان از سیمان خشک روی دوغاب برای بالا بردن سرعت کار استفاده نشود.
ضخامت دوغاب پشت سنگ نما در نگهداشتن این سنک تحت تاثیر عوامل محیطی تاثیر بسزایی دارد. این ضخامت بر اساس نوع سنگ به کار رفته و وزن سنگ در نمای ساختمان متفاوت است.
بهترین و کارآمدترین روشی که برای بالا رفتن مقاومت سنگ نما و جلوگیری از ریزش آن میتوان معرفی کرد، پیچ و رولپلاک سنگ نما است. گزینه بعدی استفاده از چسبها برای نگهداری نمای سنگ آنتیک و آجر است که درصد کمی را به خود اختصاص داده است.
پس از یافتن علت جدا شدن سنگ نما ساختمان میتوانید اقدامات لازم را برای انجام این روش پیشنهادی به شرح ذیل برای مهار سنگ نمای ساختمان لحاظ کنید.
این روش پس از اجرای سنگ کاری انجام میگردد و بدین صورت میباشد:
که به وسیله دستگاه دریل در چند نقطه سنگ پلاک سوراخی در آن ایجاد شده و سپس با جاگذاری رولپلاک در سوراخ سنگ و دیوار، سنگ با بستن پیچ به دیوار پشت آن مهار میشود. جهت تثبیت بهتر سنگ از واشر نیز استفاده میشود.
توجه به این امر که پیچ و واشر مورد استفاده از نوع ضد زنگ باشد تا به مرور زمان پوسیده نشود از اهمیت بالایی برخوردار است.
شاید تا الان بسیار شنیده باشید که نمای سنگی ساختمانها در اثر زمان ممکن است ریزش و ول شدگی داشته باشند از طرفی ریزش نمای سنگی ممکن است تبدیل به یک فاجعه شود. به عنوان مثال فرض کنید که هنگامی که یک عابر پیاده در حال عبور از زیر ساختمان شماست یک تکه از سنگهای نمای ساختمان شما کنده شود و باعث بروز حوادث جبران ناپذیری شود.
ولی آیا ول شدگی یا افتادن سنگ نمای ساختمان ناگهان اتفاق میافتد و یا میتوان نشانههای آن را مشاهده کرد، خطر احتمالی را پیش بینی کرد و اتفاق افتادن آن جلوگیری کنیم.
در ادامه نشانهها و نکاتی که باید در زمینه افتادن و سقوط کردن سنگ نمای ساختمان در نظر داشته باشید را برای شما توضیح میدهیم:
بیشتر سنگهای ساختمانی مورد استفاده در نمای خانه معمولا دارای رزین کاری یا واکس و پولیش هستند که با استفاده از این روشها سنگ مورد نظر شما را صاف و صیقلی و آب گریز میکنند.
در مواردی ممکن است شما به خاطر برش کاری بخشی از این خاصیت آب گریزی را از دست داده باشید و باران، رطوبت و باران اسیدی باعث شود که سنگ به تدریج از پایه خود جدا شود.
چرا که این عبور کردن آب از سنگ باعث میشود که به قسمتهای زیرین سنگ که ممکن است آجر یا بتن باشد آسیب برساند و همین باعث ایجاد فاصله و عدم پیوستگی بین سنگ و دیوار شما میشود.
ترک خوردگی در سنگ مورد استفاده در نمای ساختمان شما به هر دلیلی باشد، خبرهای خوبی به همراه ندارد و ممکن است به دلایل:
از جمله دلایل ترک برداشتن هستند که خبر از احتمال ریزش سنگ نما را به ما میدهند.
سنگهای گرانیت و مرمریت بر خلاف سنگهای تراورتن دارای تخلخل بالا و منافظ زیادی نیستند که باعث بالا رفتن قدرت چسبندگی ملات به آنها شود.
ولی سنگهای گرانیت و مرمریت را نمیتوان با استفاده از دوغاب و روشهای معمول کار کرد و به همین دلیل شما باید به یاد داشته باشید:
که باید از روشهای مطمئنتری برای نصب این سنگها استفاده کنید، و اگر از اسکوپ و یا پیچ استفاده نکردهاید باید مراقب خطرات احتمالی باشید.
کسانی که مسئول اجرای سنگ نما هستند بایستی از روشهای خوبی برای اسکوپ کردن و محکم کردن سنگ نما استفاده کنند.
ضربه دیدن، زلزله و استفاده از مصالح نامرغوب از دلیل دلایل کنده شدن سنگ نما به حساب میآیند.
اگر از ابتدا بنای سنگ کاری را محکم نهاد و از ابزار و مصالح استانداردی برای نصب سنگ نما استفاده کرد، حتی سنگ کاری نمای ساختمان در اثر شدیدترین ضربهها نیز آسیبی نمیبیند.
رعایت استانداردهای سنگ نما کردن میتواند از هزینههای اضافی و دوباره کاریهای پیش آمده جلوگیری کند.
لینک مقالات مرتبط