از سنگ نما برای ایجاد نما و زیبایی بخش بیرونی ساختمان استفاده میشود. نمای ساختمان معرف جلوه بیرونی ساختمان است. از این رو انتخاب سنگ زیبا و با دوام تاثیر بسزایی در این امر دارد. سنگ نما باید ویژگیهایی داشته باشند که در شرایط آب و هوایی مختلف فرسوده، کدر، کثیف و تیره نشوند. در مدت زمان طولانی بتوانند مانند روز اول بمانند و همچنین از ویژگی نظافت و نگهداری آسان برخوردار باشد.
انواع سنگ نما بر اساس خواص و جنس و شرایط شکلگیری و معادن آن ها به انواع مختلفی از جمله سنگ گرانیت، ماسه سنگ ها، سنگ های آهکی مانند سنگ تراورتن، سنگ مرمر، سنگ مرمریت، سنگ کوارتزیت تقسیم میشوند. در ادامه مقاله معرفی بهترین سنگ نما برای ساختمان به بررسی هر کدام میپردازیم.
به صورت کلی میتوان سنگهای نما در چهار دسته بندی قرار داد:
گرانیت نوعی سنگ آذرین درونی و از جمله سنگهای با دوام و مقاوم برای نما محسوب میگردد. این سنگ در رنگها و طرحهای مختلف استخراج و عرضه میشود. به دلیل هزینههای سنگین مربوط به استخراج، برش و صیقل سنگ گرانیت، نمای سنگ گرانیتی با هزینه بالایی در بازار عرضه میشود.
هر چه دانههای گرانیت یکنواختتر باشد سنگ ارزش بیشتری دارد. سنگ گرانیت صیقلی زیباترین نوع این مصالح به شمار میآید که موجب انعکاس نور شده و ظرافت و زیبایی خاصی به نمای ساختمان میبخشد. این سنگ نما از دوام بسیار بالایی در محیطهای صنعتی برخوردار است.
از انواع گرانیت ساختمانی میتوان به گابرو، بازالت (سیاه سنگ) و دیاپاز اشاره کرد که اصطلاحا به آنها گرانیت سیاه گفته میشود. سنگ گرانیت در رنگهای خاکستری، صورتی و قرمز عرضه میشود.
بهترین ذخایر سنگ مرمر در معادن ایران یافت میشود اما استخراج آن بسیار دشوار است. سنگ مرمر که جزء گرانترین سنگ نمای ساختمان است دارای خاصیت درمانی بوده و آرامبخش است و شاید به این دلیل است که در اغلب مکانهای مذهبی استفاده میشود. مرمر منبع غنی از کلسیم بوده که تقریباً تمامی آنها قابلیت عبور نور از خود را دارا میباشند.
سنگ مرمر در رنگهای بسیار زیادی موجود است که رنگ سبز، زرد و سفید آن محبوبیت بیشتری داشته و برای کاربردهای خاص مثل نمای حرمها، مساجد و لابی مکانهای عمومی استفاده میشود.
مرمر در برابر هوازدگی، گازها و باران اسیدی بسیار مقام است اما در طولانیمدت در اثر شرایط جوی ممکن است کم رنگ و کدر شوند لذا بهتر است در مناطق سردسیر و در فضای باز استفاده نشود.
ساختار بلوری سنگ کوارتزیت آن را به سنگی سخت و بادوام تبدیل میکند. همین امر باعث میشود سنگ نمای مناسبی برای ساختمان باشد. نوع استفاده از کوارتزیت در معماری و هنرهای تزئینی است. این سنگ به دلیل سختی بالایی که در برابر سایش دارد در سنگ پله، کف و صفحات ضد آب کاربرد دارد.
کوارتزیت یک سنگ دگرگونی غیرفلزی است که تقریباً به طور کامل از کوارتز تشکیل شده است. زمانی که یک ماسه سنگ غنی از کوارتز با گرما، فشار و فعالیت شیمیایی دگرگون میشود سنگ کوارتزیت شکل میشود. این شرایط دانههای شن و سیمان سیلیس را به هم متصل میکند که درنتیجه آن دانههای کوارتز با قدرت شکل میگیرند.
تراورتن با رسوب مواد معدنی کربنات تشکیل شده که تخلخل آن به دلیل وجود موجودات زنده مانند ماکروفیتها، بریوف، جلبکها و غیره است. رنگ طبیعی سنگ نما تراورتن سفید است اما در رنگهای قهوهای، کرم و یا زنگزده نیز موجود میباشد.
تراورتن نوعی سنگ رسوبی است که اغلب در ایتالیا یافت میشود اما رسوبهای تراورتن در ترکیه، مکزیک، پرو، کرواسی، ایران و حتی چین نیز دیده شده است. کیفیت و خصوصیات سنگ تراورتن با توجه به تفاوت در زمینشناسی به منطقه منشأ آن وابسته است. سنگی رسوبی با بافت بلوری است که از کلسیت (CaCO3) تشکیل شده است و فرمی از سنگ آهک است که توسط چشمههای آب گرم و یا در غارهای آهکی تشکیل میشود.
همواره استفاده از سنگ مصنوعی در نمای ساختمان، جلوه و زیبایی ساختمانهای سنگی را چندین برابر میکند. سنگ مصنوعی از زمانی به وجود آمد که مهندسان و معماران برای طراحی فضای درونی ساختمان و محوطه سازی، نیاز به سنگی با فاکتورهای ایدهآل خود داشتند و از هیچ گونه سنگ طبیعی نمیتوانستند استفاده کنند.
این گونه شد که سنگ مصنوعی به وجود آمد که طرفداران بسیاری هم در زمینهی نما برای خودشان دست و پا کردند.
برای این که بدانیم یک سنگ ترک و پوسیدگی ندارد. میتوانیم با یک وسیله فلزی به سنگ ضربه بزنیم اگر سنگ صدای ظروف چینی بدهد، فاقد ترک و شکستگی میباشد و کیفیت لازم را دارد.
بعضی از سنگهای ساختمانی مانند تراورتن ها دارای خلل و فرج در قسمت پشت سنگ میباشند. این موضوع باعث میشود، سیمان و ملات به داخل سنگ نفوذ کند و مانع چسبندگی درست سنگ نما شود.
برای برطرف کردن این مشکل سنگ را به وسیله ابزار مخصوص به نما میچسبانند که اصطلاحاً به این کار اسکوپ کردن میگویند. در نتیجه یکی از ویژگیهای مناسبترین سنگ برای نمای ساختمان این است که دارای قطر مناسب برای اسکوپ کردن باشد .
منظور از دوام سنگ مقاومت سنگ در برابر عوامل مختلف فیزیکی و شیمیایی میباشد. عواملی که میتوانند در مقامت و دوام یک سنگ نقش داشته باشد، ساختار تشکیل دهنده آن بافت سنگ و ترکیبات تشکیل دهنده آن میباشد.
برای مثال مناسبترین سنگ برای نمای ساختمان سنگهایی هستند که دارای ترکیباتی با کانیهای مقاوم و بافتهای غیر متخلخل باشند.
همانطورکه میدانید در ساختمان سازی جهت ایجاد نمای ساختمان از دو نوع نمای رومی و نمای کلاسیک استفاده میشود. برای هر کدام از این دو نوع نمای ساختمان، یک طیف رنگی خاصی میبایست انتخاب شود. سنگها با توجه به ترکیبات تشکیل دهنده آنها دارای رنگهایی مختلف میباشند که باعث تمایز آنها میشود.
طراحی و اجرای سنگ نما مدرن تابع قوانین و مقررات معماری مدرن است. معماری مدرن به معنای سادگی در فرم و اجرا است. در اجرای سنگ نمای مدرن بر خلاف سبک نمای کلاسیک از استفاده یکدست و یکرنگ از مصالح پرهیز میشود و از انواع سنگ نما با همخوانیها و هارمونیهای خاص خود استفاده میشود. در سنگ نما مدرن از پیچیدگیها و تزئینات جزئیاتی که در معماری کلاسیک وجود دارد، دوری میشود.
رنگ مورد دیگری است که در انتخاب بهترین سنگ برای نمای ساختمان باید در نظر گرفت. انتخاب رنگ نما تا حد زیادی سلیقه ای بوده و با توجه به تنوع بالای رنگ در انواع سنگ های نما به راحتی میتوانید رنگ مورد علاقه خود را انتخاب کنید.
البته در برخی از موارد انتخاب رنگ سنگ با توجه به شرایط خاصی صورت میگیرد. به عنوان مثال از سنگ سیاه برای نمای ساختمان استفاده میشود که بر اثر بارش باران یا آلودگیهای هوا زود کثیف نشود. رنگ سنگ نمای داخلی ساختمان نسبت به سنگ بیرون ساختمان معمولا روشنتر انتخاب میشود. همچنین در انتخاب رنگ سنگ بافت شهری و محله مورد نظر را نیز باید در نظر بگیرید.
از جمله نکاتی که در خصوص خرید سنگ نما باید به آن توجه داشت، بررسی سطح کیفی سنگها است. سنگ های استخراج شده از یک معدن با توجه به بافت، سورتبندی و طرحی که دارند در سطوح مختلف زیر دسته بندی میشوند.
سنگ نما ساختمانی نیز همچون انواع سرامیکها با ابعاد مختلفی طراحی و تولید میشوند. برخی از این سنگها تایلی بوده و برخی دیگر در اندازههای اسلب قابل خریداری هستند.
گفتنی است که قیمت سنگ نمای اسلب به نسبت بیشتر از دیگر ابعاد سنگ های نما است. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که برای استفاده از سنگ نمای اسلب باید موقعیت مناسب آن نیز فراهم شود. برای مثال دیوارهای کوچک یا دیوارهای پر از پنجره و ناهمواری محلی مناسب برای سنگهای اسلب نیستند.
همچنین نمای سنگی از جمله نما های ساختمانی به حساب میآید که میتواند به صورت تکی و ترکیبی با دیگر مواد ساختمانی مورد استفاده قرار گیرد. به برخی از مزایای نما های سنگی اشاره میکنیم.
هر مصالح ساختمانی علاوه بر مزایا از معایبی نیز برخوردار هستند. دانستن آن در انتخاب درست مواد استفاده شده در نما کمک زیادی به ما میکنند، از جمله این معایب:
قیمت سنگ نما با توجه جنس و طرح آنها متفاوتی میباشند. البته گرانترین این سنگها، گرانیت میباشد و بعد از آن مرمریت و تراورتن در یک رده قیمتی قرار میگیرند. البته لازم است بدانید که ابعاد سنگ نیز بر روی قیمت آن تاثیر بسزایی دارد.
هر چقدر سنگ دارای از ابعاد بزرگتری برخوردار باشد طبیعی است که قیمت بالاتری نیز خواهد داشت. هر چقدر که سنگ از استحکام کمتری برخوردار باشد قیمت آن نیز کمتر است و دلیل آن نیز سختتر شدن شرایط حمل و نصب و مواردی چون صیقل دادن و برش است.
سنگ نمای ساختمان زیبایی ظاهری آن را مشخص میکند. از این رو در انتخاب و خرید سنگ نمای ساختمان این عومل حائز اهمیت هست:
در خرید سنگ نمای ساختمانی باید به فاکتورهایی از جمله موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی توجه ویژه ای شود. چرا که در شرایط آب و هوای که بارش باران، برف و یخبندان وجود دارد، باید از سنگ نمایی استفاده کرد که از تخلخل کمی برخوردار باشد چون باعث متلاشی شدن سنگ میشود.
همیارسنگ یکی از بزرگترین حامیان صنعت سنگ ایران میباشد. که در زمینه ماشینآلات صنعت سنگ، انواع سنگ ساختمانی و خدمات صنعت سنگ فعالیت میکند.
تمامی تولید کنندگان و فعالین صنعت سنگ در سامانه همیارسنگ عضو میباشند و محصول و تولیدات خود را ثبت کردهاند. شما با رفتن به صفحه سنگ ساختمانی در سامانه ما با انواع سنگ نما ساختمان و واحدهای اصلی فرآوری و انبارهای سنگ آشنا خواهید شد و سنگ مورد نظر خود را با کمترین قیمت پیدا خواهید کرد.
لینک مقالات مرتبط